Galerie
Pastoor van Rooijplein 3
2678 JA De Lier (ZH)
Tel: 06 53 287 567
welkom   Liers dagboek   nieuws   schilderijen   ruimtelijk werk   divers   referenties   foto archief   contact
terug
omhoog
Liers dagboek

In combinatie met onze passie voor kunst, reizen en muziek brengt de kunsthandel ons een levendig en afwisselend bestaan. Ruim 5 jaar lang deden wij wekelijks verslag van ons bestaan in Onze Week, een column in regiokrant Het Hele Westland en op deze site.
Vanaf januari 2013 doen wij op deze pagina in ons Liers dagboek maandelijks verslag van ons wel en wee. Onderaan de pagina kunt u de oudere dagboeken teruglezen.

Wij vinden het prima als u reageert. Dat kan gemakkelijk via contact.
Liers dagboek april 2018

8 april

Zondag. Hana Matsuri. Bloemenfeest. In Japan. Bloemen zijn door de eeuwen heen belangrijk in de Japanse traditie. Japanse Boeddhisten herdenken deze dag de geboorte van Boeddha. Ik was aan het werk in Japan. Ook een keer tijdens het bloemenfeest. Mooie opdrachten voerden we daar uit waarvan de eerste plaatsvond in 1980 voor een tuinbouw handelsmissie. Logisch dat Hana een van de eerste Japanse woorden was die ik kende:
bloem. Niet 'domo arigato' of 'sayounara' maar wel mijn vaktermen. De Prunusboom is het voornaamste icoon tijdens Hana Matsuri. Kinderen drinken 'ama-cha' hortensia thee. En lopen met bloemen. Cha -thee- is trouwens ook zo'n Japans woord dat je snel oppikt. Want, thee komt in variaties dagelijks langs of je wilt of niet. Het mooist is natuurlijk de thee ceremonie maar daarvoor moet je de tijd nemen. Niet zoals wij dat deden onder ons werk even staande theedrinken en dan weer gauw door. Want dat hoort zo bij werken met bloemen, zelfs in Japan maar neem wel de tijd voor de theeceremonie.
10 april

Mevrouw Blokker, Els voor vrienden, heeft haar collectie schilderijen aan het Singer museum geschonken. Grote foto van een mooie Sluijters op de voorpagina van het NRC. Eens was ik in de gelegenheid de collectie in de imposante kunstgalerie bij de kapitale villa aan een verstild laantje in Laren te bewonderen. Tuinontwerp van Marcel Wanders met minutieus in vorm gesnoeide Buxus. In de galerie vroeg twintigste eeuwse werken: Jongkind, Sluijters, Israëls, Breitner, dat werk. Toorop. Diep onder de indruk. Het lijkt wel of het nieuws al lang bekend was onder de curatoren van “Beyond Impressionism”, de fantastische tentoonstelling die nog tot half
mei loopt. Een goede weergave van de boeiende periode in de kunstgeschiedenis toen vooral in Parijs een verfrissend nieuwe stijl ontstond, ook onder invloed van Nederlandse kunstenaars als van Gogh en van Dongen.
20 april

De Groendenker, een stoer bronzen beeld van Henk Vos, heeft eindelijk zijn definitieve plek in het Westland gekregen. Jaren stond 'de takkenman' zoals voorbijgangers hem noemden, bij de galerie. Vanaf het eerste moment dat ik het grote beeld van Vos zag was ik ervan overtuigd dat we zoiets moois in het Westland thuis hoorde. Zo werd een droom werkelijkheid vandaag. Een kleinere versie weliswaar maar op een in het oog springende plaats in het centrum van Naaldwijk komt het beeld volledig tot haar recht. Samen met Sculptura, -kunst in de openbare ruimte van het Westland- is de kleinere versie, 1.75 m. hoog, gerealiseerd kunnen
worden terwijl de gemeente Westland de forse sokkel en de plaatsing voor haar rekening nam. Vanavond werd het beeld onthuld door Wethouder Theo en mevrouw Leny Nowee, de oudste bewoner van het Havenplein. Ik had het beeld als een groot cadeaux ingepakt inclusief een strik met het kaartje Sculptura Westland eraan. Na een klein gevecht door de onthullers om het beeld uitgepakt te krijgen konden de vele toeschouwers de artistieke verbeelding van de innovatieve Westlandse kweker bewonderen.
22 april

Het lijkt wel zomer met temperaturen tegen de dertig graden. Laten we het geluk hebben net nu een paar dagen neergestreken te zijn in de mooie Achterhoek. Dat we nog nooit de tijd genomen hebben die streek eens beter te bekijken is een schande. Wat een weelde die streek. En dan ook nog de Hollandse lente op haar mooist. Samen met vriendin Nel een paar dagen op de fiets. Duizend tinten groen onder een zonnige hemel en in de weilanden, slootkanten en bermen de 'Gele Brigade': dotterbloemen, koolzaad en miljoenen knalgele paardenbloemen die wedijveren met de kleurenpracht van de bollen achter de duinen en de Noordoostpolder.
Bosanemonen, pinksterbloemen, narcissen en een hele rits stinzeplanten bij Kasteel Hackfort waar je trouwens ook, met zicht op de moestuin, heerlijk eet. Fietsen langs kastelen, koren- en watermolens. Even stoppen bij het 'Tolhuisje' van oud-collega Jan en de monumentale boerderij van vrienden Antoinette en John. Quality time!
24 april

De Achterhoek heeft nog meer verrassends in petto voor ons als kunstliefhebbers. We hebben het voor de laatste, wat somberdere, dag bewaard. Met open mond dwalen we door kasteel Ruurlo, anno 1400, dat door een miljoenen kostende restauratie mooier is dan het ooit geweest kan zijn. De ontwerpers hebben zich kunnen uitleven met staal, mooie houtsoorten en stucwerk. Glas en RVS zijn de materialen zijn voor de hypermoderne brug over de slotgracht. Spannend. Mooie details zoals de wandbespanningen van moiree-zijde een fraaie achtergrond voor de collectie magisch realistische schilderijen van Carel Willink. Want het kasteel is ingericht
als museum. Museum More, dat staat voor MOdern REalisme. Eigenaar miljardair (2,5 volgens de Quote) Melchior zegt in een interview hiermee iets te willen nalaten voor de gemeenschap. Dat gaat vast lukken. Hoe dubieus zijn reputatie van de handelaar in chemicalien ook zijn moge; wij hebben er een ochtendje van genoten. En dan heb ik nog niet eens over de hectaren grote parktuin in lentetooi gehad.... En over het andere museum More, in Gorssel.
27 april
Koningsdag 2018. Traditiegetrouw komen onze kinderen op Koningsdag Oranjebitter drinken en eten we de foute oranje tompoucen van Langerak. In ons dorp begint deze dag al jaren met een aubade in alle vroegte afgenomen door een volksvertegenwoordiger. Het dorp loopt uit met hordes grootouders, ouders en kinderen, gewapend met rood/wit/ blauw/oranje ballonnen, achter 'Liora' aan richting Domtoren. Die ballonnen, dat zien we voor de laatste keer dit jaar want ballonnen gaan in de ban. Het Westland kan en mag niet achter blijven....
Onze naam is toch al niet opperbest als het over dorpsfeesten gaat. Die feesten schieten haar doel voorbij volgens velen, ikzelf niet in de laatste plaats. Bovendien heeft de streek een abnormale slechte reputatie als het over drank(mis)gebruik gaat. Het betreft vooral de Westlandse jeugd. Gelukkig zijn wij niet geïnterviewd, dat valt dan weer mee voor ons want boven de 65 zit je ook in de risicogroep. We zitten er niet mee want we zijn er jaren in getraind.
Klik ook hier voor de foto's.

 

Wilt u één van voorgaande dagboeken lezen? Klik dan op één van de onderstaande items...

03
02
01
12
11
10
09
08