Galerie
Pastoor van Rooijplein 3
2678 JA De Lier (ZH)
Tel: 06 53 287 567
welkom   Liers dagboek   nieuws   schilderijen   ruimtelijk werk   divers   referenties   foto archief   contact
terug
omhoog
Liers dagboek

In combinatie met onze passie voor kunst, reizen en muziek brengt de kunsthandel ons een levendig en afwisselend bestaan. Ruim 5 jaar lang deden wij wekelijks verslag van ons bestaan in Onze Week, een column in regiokrant Het Hele Westland en op deze site.
Vanaf januari 2013 doen wij op deze pagina in ons Liers dagboek maandelijks verslag van ons wel en wee. Onderaan de pagina kunt u de oudere dagboeken teruglezen.

Wij vinden het prima als u reageert. Dat kan gemakkelijk via contact.
Liers dagboek maart 2018

1 maart

Hoog in de lucht. Zo’n 10 kilometer. Ik weet niet of ik de enige ben maar, achteroverleunend in de vliegtuigstoel, vliegen je gedachten ook een beetje. De gezagvoerder heeft daar hoop ik geen last van, die moet gewoon zorgen dat we veilig in Hong Kong komen. En op tijd. Dat gaat dit keer niet lukken overigens. Ik kom er steeds meer achter dat je als passagier ook een beetje zwever wordt, zo hoog in de lucht. Het begint met be- en verwondering voor de techniek die er voor zorgt dat je min of meer rustig naar een opname kijken van pianist Emanuel Ax die je, samen met de leden van het Concertgebouworkest en Maris Jansons, doen zweven naar het heelal, de hemel..... Beethoven ontroert heviger op tien kilometer hoogte. Nog meer dan in de concertzaal.
Geen afleiding, geen gehoest. Gedachten dwalen naar al die vluchten naar Azië. Tientallen keren naar Taiwan, nog vaker, aan het einde van m'n bloemenleven zoals nu, naar Hong Kong. Wat je beleefd hebt. Hoe leuk het was of hoe irritant. Wie je hebt leren kennen. De indrukken. De verhalen. Melancholie slaat toe......... ‘wie ben ik dat ik dat allemaal heb kunnen en mogen doen?’ Sentimenteel gezweef?
2 maart

‘t Is een raar idee om terwijl we, Francien en ik met Kas, gisteren nog als een van de eersten over de bevroren Lee liepen, het hier in Hong Kong al volop voorjaar is. Het wintert in Holland en of dat niet bijzonder genoeg is: het is al begin maart. Cor Smit heeft ons vorige week in de “Ridderhof” uitgelegd dat de milieu maffia er niets van wil weten maar hij behoudt zijn stelling: ‘het klimaat verandert niet, de mensen veranderen’ nog steeds in ere. Hier in HK verandert genoeg. Elke keer als ik er kom zie ik weer nieuwe projecten. En winkels en restaurants die elke paar jaar wisselen. Van eigenaar of van de soort handel… De boetiek is een kapperszaak geworden en de kapperszaak een boetiek, of een koffiebar of een giftshop of restaurant.
5 maart

Een flink aantal jaren adviseren over vormen, kleurtjes, structuren van allerlei hardware materialen voor de bloemen-, decoratie- en tuincentrumbranche. Productontwikkeling noemen ze dat. Super leuk werk. Maar niet voor eeuwig. Gisteren een mooi afscheidsetentje in het Hyatt Regency gehad met allerlei kennissen, in de loop der jaren opgedaan. Buffetdiner, ik houd er eigenlijk niet zo van maar op deze plek met koks achter de rijk gevarieerde buffetten was het geen straf. Afscheid van het tijdperk Hong Kong. In het 'Mainland' bij Shenzhen is de fabriek gevestigd. Maar vergis je niet Hong Kong is geen China en China geen Hong Kong. Ook officieus afscheid van Willie genomen, de HK eigenaar. Hij moet, zoals vele HK-chinezen eigenlijk niks van dat
'mainland' hebben. Daarover later nog eens. Ook hij wil stoppen, mede omdat zijn in het buitenland studerende kinderen niet in het bedrijf komen. Maar definitief afscheid nemen van de geweldige stad die Hong Kong is?
7 maart

Terwijl ik me realiseer dat ik in Hong Kong eigenlijk geen boodschap meer heb ga ik me niet afvragen of ik hier ooit nog eens kom. Die kans is n.l. te groot schat ik in. De kinderen maken tenminste alvast stemming. Dus: never say never. Een totaal nieuwe ervaring opgedaan deze keer. Ik wist wel dat ze bestaan, hiking trails. Je vindt ze bij veel grote Aziatische steden maar naast een keertje bij Taipeh en een keer in het Geopark van HK is het er nooit van gekomen zo'n uitgezette route te lopen. Mijn twee hernia’s protesteren maar ik denk dat lopen een remedie is. Al was het alleen maar om je pijngrens een beetje te verleggen. Zo liep ik vanaf de Peak naar Kennedy Town beneden. Drie drie uur op gemak over een asfalt pad lopen smaakt naar meer. Schitterende
panorama’s van de stad prachtige tropische vegetatie. Daarom dinsdagochtend een soms heftige klim bij “Wan Chai gemaakt. Onderweg kom je langs ‘Lovers Rock”. Geen sterveling te bekennen. Je moet wel heel verliefd zijn om daar te willen komen. Zweetdruppels, die een mooi healthreport opleverden: 97 verdiepingen en 10 km lopen....
8 maart

We vierden met een prachtig concert mijn 75e verjaardag. De kinderen hadden de genodigden van te voren gevraagd vragen mbt onze vriendschap te beantwoorden. Voorzien van foto's, Nou dat hebben ze geweten: al die lieve mensen, ze hadden er veel werk aan, vooral M. + M. die het initiatief namen met alle genodigden contact te zoeken. Het leverde een dik boekje op met allerlei onverwachte ontboezemingen. Ik voelde me geroepen persoonlijk terug te reageren op de vraag: “wat zou je samen met Piet nog wel eens willen doen?”. Een klus! In de ruime stoel op rij 2 van de KL888 naar AMS het klusje is geklaard. Twaalf uur vliegen is lang.
13 maart

Vroeg op (voor een pensionado) voor een rondje Nederland. Met een beeld, dat van het dak gewaaid is tijdens de 3 januari storm, naar Lia Koster in Utrecht om het te laten repareren. Na een snelle kop koffie naar Laren, ook Jaap heeft schade aan het glasbeeld van Edith. Jaap is er pas om een uur. Daardoor nog anderhalf uur tijd om de expositie 'Beyond Impressionism' in het Singer te gaan bekijken. Onverwachte verrassingen: een rijk geschilderd Bloemenstilleven van Picasso, een ongekende Monet van Zaandam, een knappe pentekening van Van Gogh...... Wat een broedplaats van creativiteit en nieuwe wegen op weg naar het Modernisme was Parijs toch aan het begin van de vorige eeuw.
Na Laren met het gebroken glasdeel naar Appelscha. Optimistische Edith heeft een schitterend atelier met expositieruimte/woonhuis gebouwd samen met Sjaak. Gelukkig waren de twee bestelde glasdelen ook klaar. Triest dat Sjaak nauwelijks meer van het prachtige pand heeft kunnen genieten. 's Avonds net op tijd bij het lijsttrekkersdebat in het World Horti Center. Daarover een andere keer meer. Over het WHC tenminste....
Klik ook hier voor de foto's.

 

Wilt u één van voorgaande dagboeken lezen? Klik dan op één van de onderstaande items...

02
01
12
11
10
09
08
07