Galerie
Pastoor van Rooijplein 3
2678 JA De Lier (ZH)
Tel: 06 53 287 567


Liers dagboek

In combinatie met onze passie voor kunst, reizen en muziek brengt de kunsthandel ons een levendig en afwisselend bestaan. Ruim 5 jaar lang deden wij wekelijks verslag van ons bestaan in Onze Week, een column in regiokrant Het Hele Westland en op deze site.
Vanaf januari 2013 doen wij op deze pagina in ons Liers dagboek maandelijks verslag van ons wel en wee. Onderaan de pagina kunt u de oudere dagboeken teruglezen.

Wij vinden het prima als u reageert. Dat kan gemakkelijk via contact.
Liers dagboek november2017

3 november

Luisteren naar muziek. Je kan het leren. Onder de bezielende leiding van Jaap Hoogendoorn genieten, elke eerste donderdagochtend van de maand, een grote schare liefhebbers van de bijna academische voordrachten door deze bevlogen muziekexpert. In de Lierse Rank. Wij wonen er het dichtste bij, hoeven er niet vroeg voor uit bed. Thema's over componisten komen aan bod en Jaap weet ook de verbanden tussen muziek en andere kunstvormen mooi bloot te leggen zoals schilderkunst, theater en literatuur. Vandaag was het programma samengesteld uit keuzen vanuit de 'leerlingen'. Het largo uit de 9e Symfonie 'Uit de nieuwe wereld” van Dvorcak zat erbij. Een goede keus. Het stuk gaat ook mij zeer aan het hart vanwege de prachtige solo door de Engelse hoorn of althobo. Goed uitgevoerd, raakt
die solo je recht in het hart.

Morgen klinkt het stuk in de Doelen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ster-fagottist Ron Tijhuis zal veel luisteraars weten de ontroeren.
9 november

De 'Wim Hazelaar Trophy''. Tijdens zijn ziekte al heeft vriend en collega Johan Licher de “Wim Hazelaar trofee” in het leven geroepen. Een prijs genoemd naar de enige wereldkampioen bloemschikken voor professionals die Nederland ooit gekend heeft. Een bijzonde collega die veelal puur op zijn gevoel afgaande de mooiste bloemencreaties schiep. Een beetje een chaoot maar ook een heerlijk geestige en betrokken vent die nadat hij in het internationale circuit bekend werd over de hele wereld reisde. Vooral in Azië sloeg zijn werk aan. Aan het begin van dit jaar moesten wij helaas afscheid nemen van deze vakidioot. Neef Ruud Hazelaar organiseert de laatste jaren deze wedstrijd waaraan ook buitenlandse bloemenarrangeurs deelnemen. Vandaag in alle vroegte naar Vijfhuizen. Als jurylid had ik samen
met twee collega's en voorzitter Johan de moeilijke taak de beste te kiezen. En Willem was er weer helemaal bij…………
11 november

Dagje Museumplein vandaag. Altijd weer een feest daar een reden voor te hebben. Het pianorecital door Mischa Fomin in de kleine zaal van het Concertgebouw was de directe aanleiding. Maar daarover later.
In 2017 is het 100 jaar geleden dat De Stijl werd opgericht, de legendarische kunstenaars- en architectengroep rond Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Het Stedelijk Museum Amsterdam was de katalysator van de internationale doorbraak van De Stijl en beschikt over een van de grootste collecties van de beweging. Dit jaar wijdt het Stedelijk een jaar lang presentaties aan onverwachte kanten van De Stijl. Als u dit leest is de expositie afgelopen.
We waren vanmiddag ook in de gelegenheid het hele Concertgebouw door de ogen van de rondleidster te bekijken. Vooral achter de schermen bar interessant! De zolder boven het luisterrijke plafond van de wereldberoemde zaal is een spectaculair onderdeel van de rondleiding. Groepen van vijftien personen max kunnen op voorbestelling deze excursie maken. Aanrader!
18 november

Een feestje in Beelden aan Zee vandaag. Vrienden van ons vierden er hun 40-jarig huwelijksfeest. En hoe. Als kunstliefhebbers, die ook wel eens door onze galerie lopen kennen we hun smaak en collectie. Ruimtelijk werk heeft hun speciale belangstelling. Vandaar Beelden aan Zee. We werden er rondgeleid door betrokken en terzake kundige rondleidsters. Bewonderenswaardig hoe zij zich verplaatsen in de gedachtenwereld van de opgevoerde Antilliaanse kunstenaar Tirzo Martha. Een kunstenaar met een boodschap. Politiek en maatschappij staan hierbij centraal. We dineerden letterlijk aan de rand van zijn plastisch vormgegeven wondere gedachtenwereld. Uitzicht op een expositie die een kruising is tussen een vluchtelingencamping en een straatfeest. De wereld van de kunstenaar. Hoe leuk is dat!
Het gezelschap was weliswaar van een andere wereld die echter de ogen er niet voor sluit. Bevoorrecht als wij zijn konden we genieten van spijs en drank temidden van door zus Joke fantasierijk gearrangeerde bloemen. Want ook bloemen konden hierbij niet ontbreken.
23 november

Een geheim genootschap, ik noem ze voor het gemak maar ‘manalier’, het zou zo 'omanido' kunnen heten maar dat is er al. Ze (wij) prikken zo af en toe een vorkje samen. Dat mondt, na een paar glaasjes, altijd uit in de laatste moppen van onze G. Omdat die G. (van geheim) de clou al weet begint hij bij het end van de mop rood aan te lopen en schudt zijn buik onbedaarlijk zodat wij de portee zelf moeten bedenken. Om het gebras een beetje in balans te houden ‘doen we vooraf iets cultureels’. Zo gingen we dus voordat we aan de Indonesische dis bij ‘Java’ in Den Haag aan-zaten, naar het Mauritshuis. Ik was er vlak voor de verbouwing voor het laatst…. Wat een prachtig museum is het geworden! Rembrandt, Potter, Fabricius op hun best. Gezicht op Delft van Vermeer ontroert. Wat we
niet wisten is dat de heer en mevrouw Vellekoop het miniatuur schilderij 'Bellenblazende jongen' (1640) van Caspar Netscher in langdurig bruikleen gegeven hebben aan het Mauritshuis. Dus niet in de galerie.

We hebben wel beslag kunnen leggen op een topper van Theo Baars. De oude Baa(r)s was in topvorm toen hij er aan werkte. Een zwierige, verfijnde compositie die we zelf wel zouden willen houden maar nu in de galerie hangt.
25 november

In mijn bloemenleven heb ik me nooit goed gerealiseerd dat er, een week na onze drukste beurs waar de hele Nederlandse tuinbouwwereld present was, in dezelfde hal een kunstbeurs gehouden werd waar we nu bijna elk jaar een rondje maken. Vandaag was het weer PAN dag. Een kunst feestje dat we niet graag missen. Een kunstbeurs met een mooie mix van oud en nieuw. Zeventiende eeuwers naast avant-garde. Art nouveau en etnografica, glas, keramiek. Kubisme naast realisten. Wel leren weer bij. Praatje hier, praatje daar. Goed volk. Misschien een beetje snobistisch, ik hoop het niet, maar misschien horen we daar zelf ook wel bij… We hadden het nog over de groen decoraties van ten Kate, destijds een soort van concurrent. Was hun bloemversiering op de Tefaf fantastisch en smaakmakend,
hier in de Rai werden we er niet erg blij van. Groen en sober.Klik ook hier voor de foto's.

 

Wilt u één van voorgaande dagboeken lezen? Klik dan op één van de onderstaande items...

10
09
08
07
06
05
04
03

naar boven