Galerie
Pastoor van Rooijplein 3
2678 JA De Lier (ZH)
Tel: 06 53 287 567
welkom   Liers dagboek   nieuws   schilderijen   ruimtelijk werk   divers   referenties   foto archief   contact
terug
omhoog
Liers dagboek

In combinatie met onze passie voor kunst, reizen en muziek brengt de kunsthandel ons een levendig en afwisselend bestaan. Ruim 5 jaar lang deden wij wekelijks verslag van ons bestaan in Onze Week, een column in regiokrant Het Hele Westland en op deze site.
Vanaf januari 2013 doen wij op deze pagina in ons Liers dagboek maandelijks verslag van ons wel en wee. Onderaan de pagina kunt u de oudere dagboeken teruglezen.

Wij vinden het prima als u reageert. Dat kan gemakkelijk via contact.
Liers dagboek juli 2018

5 juli

Zo rond m'n veertigste mocht ik ineens jij zeggen tegen de dominee, de pastoor, de burgemeester en de notaris. Hoezo dat tutoyeren van bekende Westlandse notabelen? Makkelijk zat. De in die dagen nog behoorlijk eerbiedwaardige Rotaryclub Het Westland was aan verjonging toe. In een ongetwijfeld geheim overleg werd mijn naam genoemd om mijn beroepsgroep, waar maar weinig mensen het bestaan van kenden nl. bloemen-
arrangeur, te vertegenwoordigen. Tuinbouworganisatie vertegenwoordiger Marius Varekamp en Bloemenveilingvoorzitter Piet Enthoven hadden mijn naam genoemd bleek later. Want lid wordt je slechts op uitnodiging. Druk bezig met een bloemenzaak, een vrouw, twee kleine kinderen, regelmatig werk in het buitenland, leek me een wekelijkse lunchbijeenkomst wel een hele verplichting. Een historische dag vandaag; ik heb na vijfendertig jaar lidmaatschap afscheid genomen van een gezelschap dat me dierbaar geworden is. De diversiteit van een club met mensen uit alle lagen van de samenleving heb ik als buitengewoon verrijkend ervaren. L'histoire se repete, maakt niet uit, in een bedrijf of in een club: verjonging blijft een must.
22 juli

Jeanneke danst nog als een jonge meid met Cor in “Zomertijd”. Als zij rock'n rollen staat er tenslotte een kring van in de handen klappende mensen om hen heen. Op het feest “Jeanneke 70” bleken onze Vitale Vrienden nog niets aan enthousiasme ingeboet te hebben. Een spetterend feest met vrolijke mensen, dat is wat zij verdienen en die waren er ook. Luxe strandtenten zijn toch al vaak de toplocaties van het Westland maar deze zomer lijkt het hier wel Ibiza. Wat ik nooit van Cor en Jeanneke heb begrepen is waarom zij zo graag een cruise maken.
Wij hebben er niks mee...... Cor vertrouwde me z'n geheim toe: we kunnen dan elke avond dansen joh, totdat we er bijna bij neervallen. En er staat dan ook vast weer elke avond een kring rondom deze lieve dansende Westlanders.
23 juli

In het voorjaar is er in Naaldwijk een buitengewoon leuk beeld geplaatst op het vernieuwde Havenplein. Een bronzen beeld van Henk Vos: De Groendenker.

De stichting Sculptura besteedde er hun hele saldo aan dankzij Fonds Westland. Vandaag een telefoontje van een ambtenaar openbare ruimte van de gemeente. De bronzen takken op het hoofd van de stoere man zijn verbogen en er is er eentje afgebroken. In zowel de stichting als met de gemeente werden er voorzorgsmaatregelen genomen om huftergedrag te elimineren. Dat beeld krijg je heus niet van z'n sokkel af en brons is voor de eeuwigheid.

Niet dus; waar een gewoon mens de takken van brons met de blote handen niet een millimeter kan verbuigen konden, zeg maar 'kroegbezoekers', dat wel voor elkaar. De reparatiekosten zouden zomaar kunnen oplopen tot € 5.000,00.
24 juli

Sjaak en Lianne Smetsers vinden de afstand Venlo/De Lier veel groter als wij De Lier/Venlo. Daarom zien we een van onze meest favoriete kunstenaars niet zo vaak bij ons in de galerie. De beelden die hij voor ons nog in petto had werden nou eens een keer keurig bij ons aangeleverd. Niet dat we er een hekel hebben om naar Limburg te gaan.

’t Is altijd leuk om in Sjaak's atelier te zien waar de meester, met de ongebreidelde fantasie, mee bezig is. En vooral ook om zijn charmante muze te zien, met een drankje bij te praten en met mooi werk terug naar De Lier te gaan. De mooie zomer had ook vandaag weer een warme dag in petto, reden om met ons vieren een strandwandeling te maken achter de fraaie korenmolen van Monster. En op het strand is er dan ook wel weer een drankje, uiteindelijk net zo fijn als samen in Limburg.
25 juli

Onze doodgewaande Bougainvillea leeft weer mede dankzij de elke dag uitbundig schijnende zon. Voorbijgangers stoppen, maken foto's en strooien met complimenten. Dit jaar is dat niet zo vanzelfsprekend. Al een aantal jaren hebben we bij ons huis een tientallen jaren oude, in Indonesië opgegroeide Bougainvillea staan.

Hij, we vinden het een man, zo stoer, overwintert in de kas want deze zonaanbidder houdt niet zo van kou. 's Winters in de kas ziet ie er niet uit. Deze winter nog meer dan anders. In het vroege voorjaar werd het niet veel beter, we konden nauwelijks leven meer bespeuren in de 'dooie' takkenbos. We vreesden voor het leven van de boom. Echter, kasbaas Piet kwam half april trots met het eerste levende scheutje aanzetten. Het duurde nog een aantal weken voordat we genoeg levende loten bespeurden. De snoeibeurt kon dus pas laat in het seizoen beginnen. Uiteindelijk heeft de lange rustperiode de bonsai goedgedaan. En nu staat er dus weer een uitbundig bloeiende Bougainville onder de Lierse zon.
29 juli

Nog niet uit-ge-re-va-li-deerd van de rug-operatie heb ik veel (vrije) tijd. Zo rijden we nogal eens naar een van de Westlandse stranden. Dat is dan weer het voordeel van wonen in de streek die op veel plaatsen een rommelig industrieterrein lijkt. Van Hoek van Holland tot Kijkduin, hoewel we deze twee plaatsen links (of rechts) laten liggen heb je nogal wat keus. Elke strandopgang opent weer een nieuw panorama en ziet er weer wat anders uit. Over de temperatuur hoeven we ons al weken geen zorgen te maken. Wanneer zullen we weer zo'n zomer beleven? De meningen zijn verdeeld. Millieurakkers zien nu definitief een nieuw klimaat terwijl de boeren en tuinders in onze omgeving de jaartallen van extremen in het verleden aanhalen. Zelf herinner ik me
zomers waarin de lakens die mijn ouders bij het huis spanden en voor wat koelte zorgden. In de kassen, waar we tomaten moesten plukken, was het zomers vaak niet te harden van de hitte.
Klik ook hier voor de foto's.


 

Wilt u één van voorgaande dagboeken lezen? Klik dan op één van de onderstaande items...

06
05
04
03
02
01
12
11