Galerie
Pastoor van Rooijplein 3
2678 JA De Lier (ZH)
Tel: 06 53 287 567
welkom   Liers dagboek   nieuws   schilderijen   ruimtelijk werk   divers   referenties   foto archief   contact
terug
omhoog
Liers dagboek

In combinatie met onze passie voor kunst, reizen en muziek brengt de kunsthandel ons een levendig en afwisselend bestaan. Ruim 5 jaar lang deden wij wekelijks verslag van ons bestaan in Onze Week, een column in regiokrant Het Hele Westland en op deze site.
Vanaf januari 2013 doen wij op deze pagina in ons Liers dagboek maandelijks verslag van ons wel en wee. Onderaan de pagina kunt u de oudere dagboeken teruglezen.

Wij vinden het prima als u reageert. Dat kan gemakkelijk via contact.
Liers dagboek augustus 2018

1 augustus

Het komt er al jaren niet van om naar een Robeco Summer concert in het Concertgebouw te gaan. Dat zijn vaak leuke concerten door wat minder bekende ensembles en musici. Gesponsord door “beleggingsclub” Robeco, waar onze kinderen nu nog een trauma van hebben omdat ik ze zonodig met beleggen wilde leren omgaan. Een toegankelijk en licht klassiek programma weerhield hen er niet van mee te gaan. Francien heeft een leuk concert in het programma van dit jaar ontdekt. Dirigent Duncan Ward met zijn MIAGI jeugdorkest is een ontdekking en het werd dan ook een ware happening. Het orkest, bestaande uit jonge musici afkomstig uit velerlei landen, zetelt in Zuid Afrika. De jeugdige dirigent leidt zijn orkest voortvarend in Strawinsky's Vuur-
vogel en dirigeert tenslotte een eigen compositie geïnspireerd door het leven van Nelson Mandela eindigend met aanstekend swingende gospelmusic.
6 augustus

Vredesherdenkingen in Hiroschima vandaag. De traditionele Shintoceremonie herdenkt jaarlijks de atoomaanval op 6 augustus om 08.15 uur. De eerste boom die na de bom begon te botten was de Ginkgo biloba. Een droom van een boom die ook bij ons in de patio staat. De Ginkgo is een bladverliezende conifeer met prachtig gevormd blad dat doet denken aan een waaier.

Een van de mooiste Japanse paviljoens die ik ooit gezien heb was gebouwd in de vorm van een Ginkoblad op de wereldtentoonstelling in Osaka.
En de zurige geur van de duizenden vruchtjes tussen het gele bladerendeken op de toegang tot de Keizerlijke tuinen in Kyoto blijft me ook altijd bij.
16 augustus

Eten bij de Chinees. Eigenlijk doen we dat het liefst in China. Hoewel de eerlijkheid gebied te zeggen dat er een enkele keer een loempia bij ons thuis op tafel ligt. Van de Chinees, New China Garden schuin tegenover ons. De eigenaars, Hong Kong Chinezen zijn al zo'n halve eeuw actief in ons dorp. Al een jaar of vijfendertig, tijdens de “Lierse Feestweek” huren we het restaurant af. Samen met, laten we het maar een stelletje ongeregeld noemen, het reataurant af.

De charme is dat dit slechts een keer per jaar gebeurt met vogels van diverse pluimage aan tafel waarvan sommigen elkaar het hele jaar niet zien en anderen buren van elkaar zijn. Rijp en groen zogezegd. En vanavond ook weer ging het goed voorziene Chinese buffet dat cheffin Pauline verzorgde helemaal op.....
22 augustus

Yvon van Wordragen, kunstenaar van charmante bronzen beeldjes. Haar werk hebben we niet in de galerie maar een relatie heeft een echte “van Wordragen” waar je blij van wordt. Nu is er een probleem met het patina, de kleurlaag die de kunstenaar over het glimmende brons aanbrengt. Dit om de karakteristiek van het beeld te versterken. Aan de voorzijde van het beeld heeft het patina losgelaten en dat veroorzaakt een lelijke plek op de plaats waar een vrouw het meeste tot haar recht komt. Goede raad is duur. Ik zocht Yvon op. Nog nooit heeft ze zoiets meegemaakt. Over de oorzaak hebben we uitgebreid met de eigenaar, een up to date moderne kweker van gedachten gewisseld. De combinatie van een bijna dagelijkse sproeibeurt met 'geconditioneerd' water
voor een diepgroen gazon, de hitte en de daarmee gepaard gaande verwarming van het brons, zou de oorzaak wel eens kunnen zijn. Gevolg, opnieuw stralen, ciseleren en patineren. Duur regenbuitje.

Tip: een bronzen buitenbeeld een keer of drie per jaar in de was zetten geeft een goede bescherming van invloeden van buitenaf.
25 augustus

Bad Ragaz is een plaats in het Zwitserse kanton Sankt Gallen. Het telt zo'n 5.000 inwoners. Tot 1937 was de officiële naam Ragaz.
Tegenwoordig heet de plaats Bad Ragaz, dankzij de geneeskrachtige bronnen en het aanverwante 'badevergnugen'. Luxehotels met Rolls Royces voor de deur. Dat werk. Gevoel voor marketing zat er daar al vroeg in. Voor de verwende bezoekers is er de Triënnale: Bad Rag-art-z bedacht.

Elk derde jaar een professionele kunstmanifestatie verspreid over de prachtige parken en het centrum van het stadje. Dus nog steeds goed gevoel voor marketing daar want het trekt veel bezoek. Bad Ra gAR Tz was het einddoel van een zonnig weekje dat ons o.a. langs Metz, Colmar, Riquewihr en Trier voerde. De kunst-
manifestatie met tientallen beelden voor de openbare ruimte heeft ons buitengewoon geboeid. Hoeveel indrukken hebben we in een dag moeten opnemen? De kilometer of zeven die we ervoor moesten lopen zorgde er voor dat we de tijd konden nemen om onze favorieten lekker op ons in te laten werken.
30 augustus

Het korte reisje dat ons via België, Luxemburg en Frankrijk naar Zwitserland voerde en over Duitsland weer terug was eigenlijk te kort om alles in je op te nemen. De harde schijf begint dan wel eens te kraken. Gelukkig hoeven we ons niet meer om fotorolletjes en het ontwikkelen daarvan te bekommeren. Staan de beelden niet in onze hersens gegriefd dan zijn er altijd nog de uitstekende beelden in het geheugen van de I-phone.

Naast de kunst in het nieuwe Centre Pompidou, in Metz, het beroemde zevenluik van Mathis Grunewald in het Convent bij Musee Unterlinden in Colmar, bekeken we in Trier de beroemde Puerta Nigra en de Romeinse Thermen uit de bloeiperiode van Trier toen de grootste Romeinse nederzetting boven de Alpen. En de Kathedraal met de ramen van Chagal natuurlijk. Onderweg genieten we telkens weer van de uitbundig bloeiende beplanting in parken, balkon- en plantenbakken. Daar wordt je als Hollandse bloemenliefhebber altijd weer jaloers op. Naast de imposante meestal fraai gerestaureerde kerken, kloosters en prachtige vakwerkhuizen. Al met al een aan te raden reisje vol romantiek en kunst.
Klik ook hier voor de foto's.


 

Wilt u één van voorgaande dagboeken lezen? Klik dan op één van de onderstaande items...

07
06
05
04
03
02
01
12