Galerie
Pastoor van Rooijplein 3
2678 JA De Lier (ZH)
Tel: 06 53 287 567
welkom   Liers dagboek   nieuws   schilderijen   ruimtelijk werk   divers   referenties   foto archief   contact
terug
omhoog
Liers dagboek

In combinatie met onze passie voor kunst, reizen en muziek brengt de kunsthandel ons een levendig en afwisselend bestaan. Ruim 5 jaar lang deden wij wekelijks verslag van ons bestaan in Onze Week, een column in regiokrant Het Hele Westland en op deze site.
Vanaf januari 2013 doen wij op deze pagina in ons Liers dagboek maandelijks verslag van ons wel en wee. Onderaan de pagina kunt u de oudere dagboeken teruglezen.

Wij vinden het prima als u reageert. Dat kan gemakkelijk via contact.
Liers dagboek oktober 2018

1 oktober

Lehav Shani. Ulehake, VanWie?
Als je deze naam nog niet kent dan komt dat vast nog wel. Je moet dan wel wat met klassieke muziek hebben overigens, hij is de nieuwe chefdirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Op z'n 27e mocht hij een keer voor een zieke maestro invallen en dat werd een groot geluk bij een klein ongeluk. De orkestleden van het toporkest waren zo enthousiast over zijn optreden dat zij de directie bijna dwongen om met hem in contact te treden over een langdurig contract. In de wetenschap dat de voortreffelijke Yannick Nezet Sequin na tien jaar zal stoppen. Deze rising star maakt dit jaar de overstap naar de Metropolitan Opera in New York. Rotterdam heeft een traditie hoog te houden in het vinden van jong talent. Denk aan de Waart, Rattle en Gergiev.

Het inhuldigingsconcert waarbij de bejaarde Daniel Barenboim, de mentor van Lehav, de solo partij speelde van het 3e Pianoconcert van Beethoven was veelbelovend.
12 oktober

Reims is de streek waar het merk Champagne heilig is. We kochten er de lekkerste nep die je je kunt bedenken...... Iedereen die ook maar iets op markt brengt met de naam Champagne krijgt vroeg of laat, maar meestal vroeg te maken met de juristen brigade van de appellations. Veel Champagne liefhebbers kennen de alternatieven van wijnmakers van andere gebieden die dezelfde bubbels in de wijn weten te krijgen maar heel wat minder kosten.

De Veuve's en Moet & Chandon's, het moet gezegd, zijn wel met grote zorg gerijpt en we weten, na een paar bezoeken aan deze specialisten, dat er enorm veel werk besteed is voordat er met de glazen geklonken kan worden. We kwamen, diep onder de grond, diep onder de indruk van de eeuwenoude caves van het huis Taittinger in de mooie hoofdstad. We trokken er graag onze jacks voor aan want buiten scheen de najaarszon dan nog wel uitbundig maar in de donkere kelders was het kil. De glazen kerkramen van Chagall in de Kathedraal van Reims zijn overigens de reis naar de Champagne alleen al waard.
19 oktober

Dagje struinen in Amsterdam met Hong Kong Chinezen. Doe vooral de dingen die ik zelf ook wil...Trapje af naar het drie meter brede keramiek atelier van Leon Strous. Mooi werk dat die aimabele Amsterdammer maakt.....

En even binnen lopen bij de galerie van Smith/Davisson. Prachtige werken van de Korean!

In het Rijks loop ik tegen de indrukwekkende hobo collectie van meester hoboïst Han de Vries. Gereedschap voor het monnikenwerk t.b.v. het maken van de de rieten. Alles begeleid door prachtige LP’s van weleer
van de solist de Vries. Ontroerd. We hadden les van de zelfde leermeester: Jaap Stotijn. Bij Han met beter resultaat......
22 oktober

Ze zijn enthousiast over Nederland, de Chinezen waarmee ik door een stukje Nederland trek tenminste. Ze zijn vooral enthousiast over onze cultuur. Naast naar het Rijksmuseum sleep ik ze mee naar de plekken die ik zelf ook graag weer eens wil zien. En... met drie personen heb je geen vlaggetje nodig.

Toen we zonder internet reservering niet in het Fries Museum konden bleek Franeker een geweldig alternatief. Het Planetarium van Eise Eisinga is vergroot en het tegenover gelegen stadhuis in uitbundige Renaisancestijl nodigt ook uit voor een bezoek. De wanden van de raadszaal zijn bekleed met prachtig beschilderd leer, als voorloper van papier. Het is haast niet te bevatten dat een Friese wolkammer tussen 1774 en 1781 een
prachtig, nog steeds werkend, planetarium bouwde in z'n huiskamer. Het Friese platteland, met alleen maar veel gras en koeien, kan de Hong Kong Homo Urbanus maar weinig boeien. Gelukkig gaan we morgen weer naar een andere stad: Zwolle.
26 oktober

Ik heb ze net op Schiphol afgeleverd. Kunnen ze zich voorbereiden op de terugvlucht met CathayPacific naar HK. Gelukkig is hiermee de rust een beetje weergekeerd. Trots op Nederland zijn gaat niet in de koude kleren zitten. Ook al is het maar voor een weekje.

Deze laatste dagen was het echt nodig naar slechtweer locaties te zoeken. Dat lukte gisteren in Zwolle met Chadwick versus Giacometti heel goed. Wel jammer dat ik de expositie van Ronald Westerhuis gemist heb. Op het voorplein van het bizarre gebouw van het Zwolse museum staat gelukkig nog een majestueus RVS beeld van de eigenzinnige beeldhouwer. Ronald pendelt tussen zijn grote atelier in Zwolle en medewerkers in een fabriekshal in China. Fascinerende vent.

29 oktober

Zojuist een mailtje geschreven aan Alphons:

Ha Alfons, Beetje jammer dat de column van Youp me altijd eerder bereikt dan die van jou in AD-dichtbij. Die wordt me overigens wel trouw door schoonzus Riek bezorgd waardoor de visboer nog even moet wachten. Da’s niet erg want dat moet ik dus ook. Blijf zodoende wel op de hoogte van Westlands nieuws waarvan ik het meeste inmiddels weet. Tuinieren rondom je huis draagt daar ook aan bij. Werd een beetje bewusteloos van je stukje maar dan anders: uit m’n hart gegrepen!! De “Groendenker” staat nu in de opslag van de gemeentewerf en iemand die het weten kan zei: oh, hebben er al twee wethouders een bespreking over gehad? Nou dan komt ie er nooit meer uit…..

En dat van die Westlandse bloemenpracht in de kernen? Dat verdient een bloemetje, zoals de slogan eens luidde. Je ziet me binnenkort in m’n oude rol…..

Overigens het beste idee voor een betere plek voor het bronzen beeld kwam direct al. Van de uitbater van ‘de Slim’: “zet ‘m gewoon bij ons voor de deur”

Dank en Groeten,
Piet
Klik ook hier voor de foto's.


 

Wilt u één van voorgaande dagboeken lezen? Klik dan op één van de onderstaande items...

09
08
07
06
05
04
03
02